Κοντοζαμάνης Βασίλης logo
Edit Content
info@kontozamanis.gr

Άρθρο στο Θάρρος Δυτικής Μακεδονίας: «Ψήφος για το μέλλον των παιδιών μας και της Πατρίδας»

Κοντοζαμάνης Βασίλης

Μοιάζει με στερεοτυπικό κλισέ, αλλά δεν είναι. Στις 9 Ιουνίου είναι στο χέρι κάθε Έλληνα να αποφασίσει τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιλέξει τους κατάλληλους εκπροσώπους, τους «ανθρώπους» του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι επικρατούσες συνθήκες και το κλίμα εντός ευρωπαϊκού στερεώματος προβληματίζουν. Ξεδιπλώνεται μπροστά μας μια ευρωπαϊκή σκηνή που παρουσιάζει ποικίλες αντιφάσεις. Ο άκριτος ευρωσκεπτικισμός αναδύεται, ενώ η Ευρωβουλή αποτελείται πλέον από κατακερματισμένες ευρωομάδες βουλευτών. Η ζωή, ωστόσο, σε μία αποδυναμωμένη Ευρώπη θα αποτελούσε μια δυσχερή πραγματικότητα, γεγονός που καθιστά τις Ευρωεκλογές ακόμη πιο κρίσιμες. Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει διαρκώς ένα καθεστώς αβεβαιότητας και προκλήσεων: από την πανδημία, μέχρι τις γεωπολιτικές εντάσεις και την κλιματική αλλαγή. Κι όμως, βλέπει κανείς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίζεται ικανώς αυτές τις καταστάσεις. Πως; Μέσα από τη συνεργασία.

Η επόμενη πενταετία είναι πενταετία προκλήσεων και αλλαγών. Η ταχύτητα που ο κόσμος μετασχηματίζεται είναι πλέον ιλιγγιώδης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κινείται με αργούς ρυθμούς. Χρειάζεται συντεταγμένο σχέδιο, όρους του μέλλοντος και κυρίως αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Υπάρχουν τεράστια ζητήματα, λοιπόν, όπως το ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της πράσινης μετάβασης με δίκαιους όρους. Από την εξίσωση δεν μπορεί να λείπουν θέματα, όπως το μεταναστευτικό. Χρειάζεται να δούμε θέματα όπως η ασφάλεια, η άμυνα και η καινοτομία. Χρειάζονται, συνεπώς, ευρωομάδες, όπως η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, αναγνωρίζουν και μπορούν να στηρίξουν με υλοποιήσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές όλα αυτά τα ζητήματα και να φέρουν λύσεις.

Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται εκεί που ήταν πριν 5 χρόνια. Από μαύρο πρόβατο και κακός συγγενής, έγινε παράδειγμα προς μίμηση, αξιέπαινος συνομιλητής και ισάξιο μέλος. Υπό την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακτήσαμε την αξιοπιστία και το κύρος μας. Η θέση αυτή δεν μπορεί να κινδυνεύσει. Η Πατρίδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές έχουν χρέος να μεταφέρουν την φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη και όχι τη φωνή της Ευρώπης στην Ελλάδα. Οι ευρωεκλογές δεν είναι στοίχημα, δεν βασίζονται στην τύχη. Χρειάζεται στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου να στείλουμε ανθρώπους που ξέρουν την Ευρώπη, έχουν εμπειρία, διαθέτουν γνώση και χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα. Ανθρώπους, που μπορούν με σθένος να εργαστούν για τα εθνικά μας συμφέροντα, την ελληνική οικογένεια και τον ελληνισμό.

Στις 9 Ιουνίου το δίλημμα, λοιπόν, είναι συνεχίζουμε προς τα εμπρός ή αφήνουμε χαραμάδες ελπίδας σε ασταθείς τυχοδιώκτες. Προχωράμε με σχέδιο ή γυρίζουμε στο ζοφερό παρελθόν. Περιθώρια πειραματισμού δεν υπάρχουν. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαίνει ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη στις ελληνικές υποθέσεις. Το μήνυμα της 9ης Ιουνίου θα είναι σταθερότητα και συνέχεια.