Κοντοζαμάνης Βασίλης logo
Edit Content
info@kontozamanis.gr

Συνέντευξη στο Ολύμπιο Βήμα: «Με γνώση, εμπειρία και αποτελεσματικότητα θα αγωνιστώ για τα εθνικά μας συμφέροντα»

  • Τι προσδοκάτε από τη συμμετοχή σας στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ;

Το περιβάλλον δεν μου είναι άγνωστο, καθώς μεταξύ άλλων εκπροσωπώ τη χώρα μας στη HERA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γνωρίζω εκ των έσω τους μηχανισμούς και τους συσχετισμούς της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι κάτι παραπάνω από τιμητική. Ταυτόχρονα, είναι και μεγάλη ευθύνη. Στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο διακυβεύεται σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής, και από την εμπειρία που έχω θεωρώ, πως η επόμενη πενταετία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για τα ελληνικά συμφέροντα. Είναι πολύ θετικό που η χώρα μας βρίσκεται ξανά στον πυρήνα των εξελίξεων. Πιστεύω πως διαθέτω την κατάλληλη γνώση και εμπειρία και χαρακτηρίζομαι από αποτελεσματικότητα, ώστε να δώσω σημαντικές μάχες για τα εθνικά μας συμφέροντα. Χρειάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο να στείλουμε ανθρώπους με αξίες, βγαλμένους από τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας και όχι αποκομένους από αυτή.

  • Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές;

Ο πήχης στις ευρωεκλογές είναι διαφορετικός από τον πήχη στις εθνικές εκλογές. Στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένα δυνατό αποτέλεσμα που θα αντανακλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα βάζει τέλος για ακόμη μία φορά στα όνειρα θερινής νυκτός της αντιπολίτευσης. Το μέτρο σύγκρισης είναι οι ευρωεκλογές του 2019, που και πάλι είχαν λάβει χώρα κοντά στις εθνικές εκλογές. Η χώρα που παρέλαβε το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρούνταν ευρέως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Σήμερα, είμαστε παράδειγμα προς μίμηση. Η χώρα έχει ανακτήσει το κύρος της και μάλιστα πρωταγωνιστεί σε μία σειρά από πρωτοβουλίες και πολιτικές στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι ευρωεκλογές, λοιπόν, είναι ένα ακόμη σημαντικό σκαλοπάτι ισχυροποίησης της χώρας μας στο διεθνές πολιτικό και θεσμικό στερέωμα. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαίνει ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη στις ελληνικές υποθέσεις.

  • Ποια θα είναι τα θέματα στα οποία θα δώσετε βαρύτητα και θα προωθήσετε αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής;

Η επόμενη πενταετία είναι πενταετία προκλήσεων και αλλαγών. Η ταχύτητα που ο κόσμος μετασχηματίζεται είναι πλέον ιλιγγιώδης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κινείται με αργούς ρυθμούς. Πρέπει να αντιμετωπίσει με συντε ταγμένο σχέδιο, όρους του μέλλοντος και κυρίως αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Υπάρχουν τεράστια ζητήματα, λοιπόν, όπως το ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της πράσινης μετάβασης με δίκαιους όρους. Από την εξίσωση δεν μπορεί να λείπουν θέματα, όπως το μεταναστευτικό. Αν θέλουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε και να κατηγοριοποιήσουμε τις κρίσιμες στρατηγικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας, τότε κατά τη γνώμη μου είναι τρεις: αυτονομία, αυτάρκεια, ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση της αυτονομίας, της αυτάρκειας και της ανταγωνιστικότητας απέναντι σε κράτη όπως η Κίνα, που αυξάνει συνεχώς την επιρροή της. Χρειάζεται να δούμε θέματα όπως η ασφάλεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η καινοτομία. Αυτό θα διασφαλίσει την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα. Χρειάζονται, συνεπώς, Ευρωομάδες, όπως η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, αναγνωρίζουν και μπορούν να στηρίξουν με υλοποιήσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές όλα αυτά τα ζητήματα και να φέρουν λύσεις.

  • Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να λάβετε μέρος στις Ευρωεκλογές, ειδικά τώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες προκλήσεις και αναζητεί το βηματισμό της για την επόμενη μέρα;

Είναι γεγονός πως οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν συνεχώς πολιτικό έδαφος. Στην Ελλάδα, ωστόσο, πιστεύω πως οι ευρωσκεπτικιστικές απόψεις, ειδικά την περίοδο μετά την πανδημία, μειώθηκαν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι κίνδυνοι σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας αυξάνονται σταδιακά, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Η ευρωπαϊκή πολιτική δεν αφορά μόνο μια ελίτ που κινείται πέριξ των Βρυξελλών, και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που θεωρώ ταυτόχρονα τιμή και πρόκληση τη συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι έχω τις γνώσεις και την εμπειρία ώστε να φανώ χρήσιμος και αποτελεσματικός για τα εθνικά συμφέροντα. Η ευρωπαϊκή πολιτική συνδέεται άμεσα με όλους τους κατοίκους της, το παρόν και το μέλλον τους. Οι ευρωεκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η επέκταση του ενδιαφέροντος του κοινού για αυτές αποτελεί μια διαρκή πρόκληση . Η Ευρώπη είναι απλά το σπίτι του κάθε πολίτη των 27, γι’ αυτό και χρειάζεται διαρκή προσοχή για τα όσα διαδραματίζονται μέσα στο σύνθετο ευρωπαϊκό στερέωμα.

  • Τα χρόνια της πανδημίας υπηρετήσατε στο Υπουργείο Υγείας ως Υφυπουργός και στη συνέχεια Αναπληρωτής Υπουργός. Τι αποτύπωμα σας άφησε αυτή η περίοδος; Ο χώρος της υγείας σε ποια κατάσταση βρίσκεται;

Η Ελλάδα ξεπέρασε σε σύντομο χρονικό διάστημα παθογένειες δεκαετιών. Επενδύσαμε στην αλήθεια και στην εμπιστοσύνη. Λειτουργήσαμε με υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση. Πορευτήκαμε με ανυποκρισία και θάρρος μαζί με τους ανθρώπους της υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, υγειονομικούς, που έβαλαν πλάτη και στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δε λογαριάσαμε στιγμή το πολιτικό κόστος. Η σχέση εμπιστοσύνης που χτίσαμε με τους πολίτες είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα της περιόδου. Τα κάναμε όλα τέλεια; Προφανώς και όχι. Αποκτήσαμε, όμως, πολύτιμη γνώση και εμπειρία και η πρόκληση του σήμερα είναι τα μαθήματα και οι κατακτήσεις να γίνουν πράξεις, που θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα. Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για στοχευμένες και ολιστικές πολιτικές στο χώρο της Υγείας. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, η διαχείριση της αποτέλεσε καταλύτη αλλαγών. Δημιουργήθηκε μια σημαντική παρακαταθήκη. Δεν κρυβόμαστε, δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε να είμαστε. Η εικόνα, όμως, αλλάζει. Το Υπουργείο Υγείας με συνέχεια και κόντρα στην αποσπασματικότητα κάνει σοβαρή δουλειά. Το νέο Ε.Σ.Υ. θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, καινοτομία, καλύτερο συντονισμό, ευελιξία, διαλειτουργικότητα και διασύνδεση. Χρειάζεται αναβάθμιση των υποδομών και ενίσχυση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, στοχευμένα, σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που αξίζουν στους πολίτες.