Κοντοζαμάνης Βασίλης logo
Edit Content
info@kontozamanis.gr

Συνέντευξη στα Παραπολιτικά: «Στο δρόμο προς το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να δείξουμε ποιοι είμαστε»

Κοντοζαμάνης Βασίλης
 1. Στο πιο δύσκολο Υπουργείο την περίοδο που ξέσπασε η  επιδημία του κορονοϊού. Τι θυμόσαστε;

Τα πάντα θυμάμαι. Δεν έχω ξεχάσει ούτε στιγμή από όσα ζήσαμε. Αντιμετωπίσαμε δύσκολες μάχες με έναν άγνωστο εχθρό και βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες, σαν να βρισκόμασταν στο μέσο ενός τυφώνα. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, απαιτούνται γρήγορες και αποφασιστικές ενέργειες, καθώς και συνεργασία όλων. Η κεντρική αρχή που καθοδήγησε κάθε μας βήμα ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Με αυτήν την προτεραιότητα, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

 1. Υπήρξε στιγμή τότε που λυγίσατε;

Υπήρξαν στιγμές που η συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση ήταν μεγάλη. Ειδικά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Όταν βλέπαμε τις δραματικές συνθήκες στην Ιταλία και γνωρίζαμε πολύ καλά ότι η πανδημία έρχεται και στην Ελλάδα. Σα να βλέπεις ένα τεράστιο κύμα, να καταφθάνει, χωρίς να γνωρίζεις πόσο θα σε επηρεάσει. Πέρασαν πολλά βράδια, χωρίς ύπνο, με τη σκέψη κολλημένη στην επόμενη ημέρα. 

Επίσης, όταν μιλούσα με τους υγειονομικούς και ήξερα ότι είχαν φτάσει στα όριά τους και συνέχιζαν. Προμετωπίδα μας ήταν η ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά. Δεν ήταν πάντα εύκολο να μην επηρεαζόμαστε. Αντί να μας καταβάλει το άγχος, όμως, διατηρήσαμε την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα και πήραμε γενναίες αποφάσεις που ήταν αναγκαίες για να βγούμε από αυτήν την κρίση.

 1. Από την αρχή της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας ασχολείστε με τον τομέα της Υγείας. Ποιες θεωρείτε πως είναι οι προκλήσεις και ποιες αλλαγές χρειάζονται για την επόμενη ημέρα;

Ήρθαμε αντιμέτωποι με χρόνιες παθογένειες στην Υγεία, που όμως αποτέλεσαν το έναυσμα για την εφαρμογή πρακτικών οι οποίες έφεραν άμεσα αποτελέσματα. Η πανδημία λειτούργησε καταλυτικά.  Έγιναν αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα, δημιουργήθηκε μια σημαντική παρακαταθήκη στο Ε.Σ.Υ., όπως ο διπλασιασμός των ΜΕΘ. Το Ε.Σ.Υ. που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση και έχει ήδη αποτυπωθεί στον προγραμματικό της λόγο το 2019, χαρακτηρίζεται από συντονισμό, διαλειτουργικότητα και διασύνδεση, περιλαμβάνει αναβάθμιση υποδομών και αύξηση του προσωπικού. Οι βασικές αρχές του Ε.Σ.Υ., που αφορούν στο δημόσιο χαρακτήρα του και την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών παραμένουν ακλόνητες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του 2024 δεν θα έχει σχέση με το Ε.Σ.Υ. του 2018.

 1. Ποιες είναι οι παιδικές σας αναμνήσεις από την  Κυνουρία;

Τα παιδικά χρόνια στο μυαλό και στην καρδιά μου σημαίνουν Κυνουρία. Σημαίνουν φιλίες, περιπέτειες, παιχνίδι, θάλασσα, βουνό. Αξέχαστες στιγμές και εμπειρίες. Η Κυνουρία είναι ένα μέρος που έχει βαθιές ρίζες μέσα μου, αφού πέρασα πολλά καλοκαίρια και διακοπές εκεί. Χρόνια γεμάτα περιπέτειες και φιλία. Το να έχεις επαφή από μικρός με ένα τέτοιο μέρος σημαίνει να έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις τη φύση, να μάθεις να σέβεσαι το περιβάλλον και να εκτιμάς την απλότητα των μικρών στιγμών. 

 1. Πηγαίνετε συχνά;

Εννοείται. Η Νατάσα, η σύζυγος μου, λάτρεψε το Άστρος σαν να είναι δικός της τόπος. Μάλλον, την επηρέασα και εγώ με τις ιστορίες μου. Έχουμε πολλούς φίλους εκεί. Μάλιστα, το πρόγραμμα λέει να κάνουμε Κούλουμα στην Κυνουρία. 

 1. Πρόσφατα περάσατε στο κλαμπ των παντρεμένων. Άλλαξε η ζωή σας μετά το γάμο σας;

Δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα πράγματα. Ζούμε, ίσως, πιο έντονα τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Ευτυχώς, προτιμάμε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα. Μας αρέσουν οι ταινίες. Βλέπουμε συχνά σπίτι και προσπαθούμε να πηγαίνουμε και λίγο κινηματογράφο. Μας αρέσουν επίσης οι εκδρομές, να πηγαίνουμε στο Άστρος και να απολαμβάνουμε το φαγητό μας παρέα με φίλους. Είμαστε και οι δύο ήπιων τόνων άνθρωποι. Η Νάτασα για μένα είναι ένα μεγάλο στήριγμα και ευελπιστώ να είμαι και εγώ για εκείνη. 

 1. Ο κορονοϊός, ο εγκλεισμός σας έκανε να τολμήσετε το επόμενο βήμα στη σχέση σας;

Η σχέση μας δοκιμάστηκε, όπως και πολλών άλλων ζευγαριών. Ήταν μία τελείως διαφορετική συνθήκη, που σου απαγόρευε  να ζήσεις τη ζωή σου για να προστατέψεις τη ζωή σου. Οι ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα δοκιμάστηκαν, αλλά από αυτή την περιπέτεια βγήκαμε πιο δυνατοί. Η αγάπη και η αμοιβαία υποστήριξη μας ενίσχυσαν.

 1. Ποιο στοιχείο της συζύγου σας θαυμάζετε περισσότερο;

Η Νατάσα είναι πηγή έμπνευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι με κατάφερε να χορέψω τον χορό του Ησαΐα. Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα στοιχείο που θαυμάζω σ’εκείνη, θα ήταν η διαρκής δέσμευση να ζει με πάθος και αυθεντικότητα. Ο τρόπος που ακολουθεί τα όνειρα της και προσπαθεί να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της, με όλες τις χαρές και τις δυσκολίες, με κάνει να την καμαρώνω. Την θαυμάζω για τη δυναμικότητα και το πείσμα της και την αγαπώ κάθε μέρα και περισσότερο.  

 1. Κατοικίδια;

Λατρεύω τα ζώα. Αποτελούν καταπληκτική παρέα. Ακούνε τα πάντα και ακούνε πάντα. Δυστυχώς, δεν έχω κατοικίδιο. Θεωρώ, πως δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο που τους αξίζει να αφιερώσω. 

 1. Θα είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ;

Η Ευρώπη με γοητεύει. Όλη η συζήτηση γύρω από το όνομα μου είναι τιμητική. Με ενδιαφέρει το ενδεχόμενο, χρειάζεται, όμως, να κάνουμε λίγη υπομονή. Οι αποφάσεις και τα ονόματα θα ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

 1. Ποιο θα θέλατε να είναι το αποτύπωμά σας στο ευρωκοινοβούλιο;

Στο δρόμο προς το ευρωκοινοβούλιο χρειάζεται να δείξουμε ποιοι είμαστε, να αποδείξουμε, γιατί οι Ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδράνεια και για έωλη αντίδραση και να αναδείξουμε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που κάνουν τη Νέα Δημοκρατία το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Στο ευρωκοινοβούλιο, λοιπόν, αν και εφόσον με επιλέξουν οι συμπολίτες μου να τους εκπροσωπήσω, θα ήθελα να μεταφέρω τις πραγματικές αξίες της παράταξης μας, της Νέας Δημοκρατίας. Τα όσα πρεσβεύουμε, οραματιζόμαστε και υλοποιούμε εδώ και 50 χρόνια. Γιατί, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει το αξιακό και πολιτικό βάρος που έχει ανάγκη η Ελλάδα, για να συνεχίσει να προχωράει μπροστά με σιγουριά και χωρίς σημάδια αποσταθεροποίησης.