Κοντοζαμάνης Βασίλης logo
Edit Content
info@kontozamanis.gr

Συνέντευξη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: «Σχέδιο για την καινοτόμο βιοφαρμακευτική βιομηχανία»

Κοντοζαμάνης Βασίλης
  • Κ. Κοντοζαμάνη, σε ποιους τομείς της καθημερινότητας θεωρείτε ότι θα πρέπει να εστιάσει την πολιτική της η κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα;

Εν μέσω διεθνών κρίσεων και αναταράξεων η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατορθώνει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της στους πολίτες και να κρατά σταθερά το τιμόνι, οδηγώντας την Πατρίδα με αισιοδοξία σε καλύτερες μέρες. Προφανώς, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν τομείς που χρειάζεται να ρίξουμε μεγαλύτερο βάρος. Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαφοροποιεί τη Νέα Δημοκρατία από τα υπόλοιπα κόμματα είναι η σχέση ειλικρίνειας που έχει με τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το νούμερο ένα πρόβλημα στην ατζέντα είναι η ακρίβεια. Παρουσιάζεται μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ υψηλότερες από τρία χρόνια πριν. Μέσα από ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων πιέζεται περισσότερο η αγορά και ο ανταγωνισμός, ώστε να μειωθούν οι τιμές και η προσέγγιση αυτή δείχνει να αποδίδει. Παράλληλα, η Κυβέρνηση δεν σταματά το μεταρρυθμιστικό της έργο και δεν κατεβάζει ρυθμούς έχοντας τη δικαιολογία της διαχείρισης. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια αποτελούν μία τέτοια ιστορική μεταρρύθμιση, που βάζει τη χώρα ξανά στο σύγχρονο εκπαιδευτικό χάρτη και η δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές των απανταχού Ελλήνων με επιστολική ψήφο. 

  • Εσείς είστε σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Υγείας. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα για την ανάταξη της Δημόσιας Υγείας και του ΕΣΥ;

Ο ολιστικός μετασχηματισμός της Δημόσιας Υγείας και του ΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της δεύτερης θητείας της Κυβέρνησης  της Νέας Δημοκρατίας. Τα χρόνια της πανδημίας με βρήκαν στη θέση του Υφυπουργού και στη συνέχεια Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. Τότε, είδαμε την κρίση ως ευκαιρία για να ρίξουμε τα θεμέλια της επόμενης μέρα του ΕΣΥ. 

Το σύγχρονο Ε.Σ.Υ. που έχει σχεδιάσει η παρούσα κυβέρνηση και έχει αποτυπωθεί στον προγραμματικό της λόγο ήδη από το 2019, χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, καινοτομία, καλύτερο συντονισμό, διαλειτουργικότητα και διασύνδεση και περιλαμβάνει αναβάθμιση των υποδομών, ενίσχυση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, στοχευμένα, σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού. 

Και βέβαια, παρά τα όσα ακούγονται από την αντιπολίτευση, το νέο Ε.Σ.Υ. παραμένει ακλόνητο στις βασικές καταστατικές αρχές του που είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι για να συνεχίσει να αποδίδει και να καλύπτει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του συνόλου των πολιτών δεν πρέπει να αποστεί από αυτές. Αυτό είναι και το μεγάλο πολιτικό διακύβευμα της επόμενης τετραετίας, ένα στοίχημα το οποίο θα κερδίσουμε. 

  • Προσωπικά ποιες αλλαγές προτείνετε στον πρωθυπουργό προς αυτή την κατεύθυνση; Έχοντας ήδη και την εμπειρία της διαχείρισης της πανδημίας.

H πανδημία αποτέλεσε καταλύτη εξελίξεων στον μετασχηματισμό της δημόσιας υγείας επιταχύνοντας ήδη δρομολογημένες αλλαγές. Μας έδωσε τη δυνατότητα επισπεύσουμε την υλοποίηση του κυβερνητικού μας προγράμματος, δηλαδή, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα που θα υπερβαίνει τις αστοχίες, θα σκοπεύει στην ευημερία και την ευζωία και θα απαντά στις ανάγκες του αύριο και όχι του χθες. 

Όλες οι αλλαγές έχουν αποτυπωθεί στον προγραμματικό μας λόγο το 2019. Η δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία θα είναι η περίοδος ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε συμπολίτη μας προσφέροντας ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας. 

Χρηματοδοτικές προτάσεις, με τη χρήση ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου, του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, για τον εκσυγχρονισμό των δομών και υποδομών υγείας και εμβληματικά έργα, όπως το Κέντρο Γονιδιακών και Κυτταρικών θεραπειών (νοσοκομείο Παπανικολάου), το νέο ογκολογικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στην Αθήνα, τα Κέντρα Αγγειακών Εγκεφαλικών Παθήσεων, καθώς και για νέες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ψηφιακή διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, αλλάζουν την εικόνα της υγείας στη χώρα. 

Και βεβαίως μεγάλο κομμάτι αφορά στη δημόσια υγεία. Εκεί υλοποιούμε το μοντέλο της Νέας Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με το οποίο η Δημόσια Υγεία συναντάται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα στον τομέα της υγείας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την καινοτομία, την Έρευνα και Ανάπτυξη και την απασχόληση. Εκτός από την ψηφιακή υγεία, άλλοι τέσσερις τομείς παρουσιάζουν δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η βιοτεχνολογία, η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, οι κλινικές δοκιμές και οι βιοφαρμακευτικές υπηρεσίες. Έχει εκπονηθεί σχέδιο, προκειμένου η Ελλάδα να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην καινοτόμο βιοφαρμακευτική βιομηχανία και να καταστεί ανταγωνιστική διεθνώς σε αυτόν τον τομέα και τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι ήδη ορατά. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη ανακοινώσει επενδυτικά σχέδια που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Pfizer, κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία παγκοσμίως, έχει καταστήσει έδρα ενός διεθνούς κέντρου ψηφιακής τεχνολογίας τη Θεσσαλονίκη, ενώ η πολυεθνική φαρμακευτική βιομηχανία Boehringer Ingelheim επενδύει πάνω από 100 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2019-2025, για να επεκτείνει τις παραγωγικές δραστηριότητες του εργοστασίου της στο Κορωπί. Επιπλέον, εργαζόμαστε, ώστε η Ελλάδα να γίνει κόμβος στην παροχή υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης, Ανάλυσης Μεγαδεδομένων, δεδομένων Real World Evidence, Μητρώων Ασθενών και άλλων υπηρεσιών ψηφιακής υγείας. 

  • Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Ποιο θα ορίζατε ως το δίλημμα της προσεχούς κάλπης;

To  2024 είναι χρονιά Ευρωεκλογών. Δεν έκρυψα το ενδιαφέρον μου για το Ευρωκοινοβούλιο. Η Ευρώπη δεν μ’ αφήνει ασυγκίνητο. Η συζήτηση που γίνεται γύρω από το όνομα μου με τιμά. Παραταύτα, η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας είναι αποκλειστικό προνόμιο και αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Από εκείνον θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. 

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές πρέπει να μιλήσουμε για μία δυνατή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που πρέπει να φροντίσουμε να κατανοήσουν όλοι οι πολίτες. Η επόμενη πενταετία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για τα ελληνικά συμφέροντα. Η ευρωκάλπη δεν είναι χαλαρή κάλπη. Καμία κάλπη που έχει να κάνει με τα εθνικά μας συμφέροντα δεν είναι  χαλαρή.  Πάμε  σε αυτή τη μάχη πλήρως συντεταγμένοι με ένα ακόμα όπλο στα χέρια μας, την  επιστολική ψήφο. Το στοίχημα των ευρωεκλογών είναι ίσως περισσότερο παρά ποτέ στοίχημα συμμετοχής.

  • Σας ανησυχεί η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

Οι ευρωεκλογές θα είναι μία από τις κρίσιμες μάχες στον πόλεμο ενάντια στον αυταρχικό αναθεωρητισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει νέο περιεχόμενο και βάθος στη Δημοκρατία και ήδη στοχοποιείται ως βασικός εχθρός  των λαϊκιστών. Στην Ελλάδα, ειδικά την περίοδο μετά την πανδημία, ο ευρωσκεπτικισμός μειώνεται. Δεν φαίνεται, όμως, το ίδιο σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σ αυτό που πρέπει να επενδύσουμε είναι στη συμμετοχή. Στο τέλος, βέβαια, το πιο ισχυρό ανάχωμα κατά του λαϊκισμού είναι να ακούς τους πολίτες και να είσαι αποτελεσματικός και ειλικρινής. Όταν γίνονται λάθη, πρέπει να αναγνωρίζονται. Ο διάλογος και η γόνιμη κριτική είναι σύμμαχοι και όχι εχθροί. Οι κίνδυνοι σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας αυξάνονται σταδιακά, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Η ευρωπαϊκή πολιτική δεν σχετίζεται με τον ελιτισμό και ακατανόητο τεχνοκρατισμό των Βρυξελλών. Η ευρωπαϊκή πολιτική συνδέεται άμεσα με τις ζωές μας. Η επέκταση του ενδιαφέροντος του κοινού για τις ευρωεκλογές αποτελεί μια διαρκή πρόκληση. Η Ευρώπη είναι απλά το σπίτι του κάθε πολίτη των 27, γι’ αυτό και χρειάζεται διαρκή προσοχή για τα όσα διαδραματίζονται μέσα στο σύνθετο ευρωπαϊκό στερέωμα.