Κοντοζαμάνης Βασίλης logo
Edit Content
info@kontozamanis.gr

Συνέντευξη στην Απογευματινή της Κυριακής

Κοντοζαμάνης Βασίλης Κυριάκος Μητσοτάκης
 • Διατελέσατε αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε μία δύσκολη περίοδο για όλους μας. Τι εμπειρίες αποκομίσατε και τι αποτύπωμα έχει αφήσει μέσα σας η περίοδος εκείνη;

Η τοποθέτηση μου από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Υγείας ως Αναπληρωτή Υπουργό συνέπεσε, ίσως, με τη χειρότερη υγειονομική κρίση που έχει γνωρίσει ποτέ το ΕΣΥ. Δώσαμε μεγάλες και δύσκολες μάχες με έναν εχθρό που δεν γνωρίζαμε. Ήταν σα να ζούσαμε  καθημερινά την «τέλεια καταιγίδα», πρωτόγνωρες συνθήκες. Οι μεγάλες κρίσεις χρειάζονται γρήγορες και γενναίες αποφάσεις. Χρειάζονται άμεσα αντανακλαστικά και ομαδική δουλειά. Κάθε κίνηση, συνεπώς, είχε ένα απαράβατο δόγμα: «Πάνω και πρώτα απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Με αυτή την προτεραιότητα πορευτήκαμε και καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι. Η χώρα μας έγινε παράδειγμα προς μίμηση και σήμερα έχουμε στη φαρέτρα μας τα πολύτιμα «όπλα» της εμπειρίας και της γνώσης, ώστε να κάνουμε το επόμενο μεγάλο άλμα για ένα πιο σύγχρονο ΕΣΥ. 

 • Τις προηγούμενες ημέρες συναντηθήκατε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τις πληροφορίες να λένε ότι θα είστε ένας από τους υποψήφιους στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Θα σας δούμε στην προεκλογική μάχη του σταυρού για την ευρωβουλή;

Είναι ιδιαίτερα τιμητική η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί αναφορικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητά μου στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Με ειλικρίνεια μπορώ να σας πω, πως το Ευρωκοινοβούλιο δεν μ’ αφήνει αδιάφορο. Έζησα τις διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο από πρώτο χέρι τον καιρό της πανδημίας. Η συγκρότηση, όμως, του ψηφοδελτίου αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός θα κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις, όταν εκείνος κρίνει. Μέχρι τότε έχω την τιμή να είμαι σύμβουλός του για θέματα Υγείας. 

 • Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Ποιος είναι ο στόχος της ΝΔ;

Η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Νέα Δημοκρατία μπορούμε να το εγγυηθούμε αυτό, αρκεί να δει κανείς τη στήριξη τα τελευταία χρόνια στα εθνικά μας θέματα, από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, από τον Έβρο μέχρι τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι ευρωεκλογές δεν είναι κάλπες που προσφέρονται για έωλα και ασαφή μηνύματα δυσαρέσκειας. Είναι πεδίο επικράτησης της «κοινής λογικής» και έτσι πρέπει να τις αντιλαμβανόμαστε. Ισχυρή ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαίνει ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη στις ελληνικές υποθέσεις.

 • Γνωριστήκατε με τη γυναίκα σας τα χρόνια του covid. Πόσο δύσκολη ήταν η έναρξη της σχέσης σας σε μία περίοδο με πάρα πολλούς περιορισμούς;

Τα χρόνια της πανδημίας με σημάδεψαν σε όλους τους τομείς. Με τη Νατάσα γνωριστήκαμε πριν τα περιοριστικά μέτρα. Στην αρχή της σχέσης μας είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε πολλά πράγματα. Ξαφνικά, όμως, όλα άλλαξαν και δεν θα πω ψέματα ήταν δύσκολο. Κάνεις όνειρα με τον άνθρωπο σου και θες να κάνεις συνεχώς νέα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα είσαι αντιμέτωπος με μία αόρατη απειλή, που νιώθεις πως σε κρατάει πίσω. Ήταν μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας και για τους δυο μας. Ότι βιώσαμε εμείς, όμως, το βιώσαν πολλά ζευγάρια εκεί έξω. Ίσως, όσα ζήσαμε στην αρχή με την Νατάσα έδωσαν ακόμη μεγαλύτερο βάθος στη σχέση μας. 

 • Η απόσταση που δημιουργήθηκε λόγω των συνθηκών βοήθησε στο να δημιουργηθεί μεταξύ σας μια ωραία ατμόσφαιρα;

 Η σχέση μας ξεκίνησε, δοκιμάστηκε και δυνάμωσε την περίοδο της πανδημίας. Η Νατάσα με στήριξε όλο αυτό το διάστημα, που η ζωή μου εξελισσόταν στο Υπουργείο Υγείας. Σε μια άδεια και αθόρυβη πόλη, η μέρα ξεκινούσε αξημέρωτα και στην καλύτερη τελείωνε λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Δεν το λες ούτε ιδανική συνθήκη, ούτε ρομαντική ατμόσφαιρα. Η Νατάσα ήταν, όμως, εκεί με κατανόηση και ενσυναίσθηση. Και την ευχαριστώ για αυτό.

 • Άλλαξε η ζωή σας μετά το γάμο σας;

Δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα πράγματα. Ζούμε, ίσως, πιο έντονα τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Είμαστε και οι δύο ήπιων τόνων άνθρωποι. Η Νάτασα για μένα είναι ένα μεγάλο στήριγμα και ευελπιστώ να είμαι και εγώ για εκείνη. Δεν την αγαπώ απλά, την σέβομαι και την εκτιμώ βαθια. Είναι μοναδικό που προχωράμε μαζί στη ζωή.

 • Πώς περνάτε τον χρόνο σας με τη γυναίκα σας;

Ευτυχώς, προτιμάμε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα. Μας αρέσουν οι ταινίες. Βλέπουμε συχνά σπίτι και προσπαθούμε να πηγαίνουμε και λίγο κινηματογράφο. Δεν προτιμάμε τόσο τις σειρές. Ευχαριστιόμαστε και οι δύο το περπατημα στην εξοχή. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε όσο πιο συχνά γίνεται στο Άστρος, στον τόπο μας. Θα θέλαμε να ταξιδεύουμε περισσότερο. Λατρεύουμε να έχουμε κόσμο στο σπίτι και το σαλόνι μας αποτελεί κάτι σαν σημείο συνάντησης για τους φίλους μας. «Ένοχη» απόλαυση μας, που προσπαθούμε όσο γίνεται να την τηρούμε, είναι ένα ποτήρι κρασί το βράδυ, σε απόσταση από τα κινητά μας και συζήτηση για το πώς ήταν η μέρα μας.  

 • Κατάγεστε από την Αρκαδία; Επιστρέφετε στην πατρίδα σας;

Είμαι περήφανος Αρκάς. Κατάγομαι από το Άστρος Κυνουρίας και θα με βρεις εκεί συχνά. Οι δεσμοί μου με την ιδιαίτερη πατρίδα είναι άρρηκτοι. Η Αρκαδία με έχει ορίσει σαν άνθρωπο, είναι η ρίζα μου. Μεγάλωσα ως γνήσιος Πελοποννήσιος. Εκτός από την Αρκαδία η σκούφια μου κρατάει και από τη Μεσσηνία από την πλευρά του παππού μου. Ο Μοριάς κυλάει στο αίμα μου. Θυμάμαι με τι καμάρι έλεγα στο σχολείο, ποιο είναι το χωριό μου.

 • Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Όμορφα και ανέμελα. Παίζαμε ατελείωτες ώρες. Ήθελα να πηγαίνω σχολείο, το έβλεπα σαν παιχνίδι, σαν ευκαιρία να ανταμώσω με τους φίλους μου. Ήμουν καλός μαθητής, όχι άριστος. Δεν ήμουν ιδιαίτερα ζωηρό παιδί. Μάλλον, λίγο σκανταλιάρικο θα με έλεγα. Είμαι τυχερός, γιατί έχω όμορφες αναμνήσεις.  

 • Αντιμετωπίσατε δυσκολίες;

Είχα όμορφα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Μπορώ να πω, πώς τα έζησα και τα ευχαριστήθηκα. Σοβαρές δυσκολίες δεν αντιμετώπισα. Ήμουν ένα παιδί με σταθερές παρέες, λίγους και καλούς φίλους, μεγαλωμένος σε μία παραδοσιακή οικογένεια με γερές βάσεις.Οφείλω πολλά στους γονείς μου. Πρόσφατα έχασα τον πατέρα μου. Οι γονείς μας είναι τα θεμέλια μας, όσο χρονών και να είμαστε. Οφείλουμε να τους προσέχουμε, όπως ακριβώς κάνουν και εκείνοι. Είμαι ευγνώμων για όσα μου πρόσφεραν και για τις συνθήκες που δημιούργησαν για να μεγαλώσω σ ένα υγιές περιβάλλον. 

 • Πώς ασχοληθήκατε με την πολιτική;

Υπηρετώ τη μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας από νεαρός, είμαι σπλάχνο της. Η ενασχόληση μου μοιάζει μ ένα κράμα ρομαντισμού και λογικής. Με όρεξη, γνώση, δουλειά και σχέδιο είμαι πεπεισμένος ότι έχεις αποτέλεσμα. Μου αρέσει κάθε φορά που η θέση μου αυτή επιβεβαιώνεται, εμπνέομαι ακόμα περισσότερο. Στο τέλος της ημέρας, δεν μπορείς να ασχοληθείς με την πολιτική, αν δεν είσαι βέβαιος πως μπορείς να βοηθήσεις να αλλάξουν τα πράγματα. Και εγώ προσπαθώ να πολιτεύομαι βασισμένος στα στοιχεία και τα δεδομένα, αλλά χωρίς να χάνω την ψυχή και τις κοινωνικές καταβολές μου.