Κοντοζαμάνης Βασίλης logo
Edit Content
info@kontozamanis.gr

Συνέντευξη στο voria.gr: «Οι ευρωεκλογές αφορούν τη ζωή όλων μας»

Κοντοζαμάνης Βασίλης Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Ήσασταν μεταξύ των ανθρώπων που κλήθηκαν να διαχειριστούν πολιτικά και επιχειρησιακά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Τι σας δίδαξε αυτή η δύσκολη εμπειρία; Επίσης, τι πιστεύετε ότι έμαθε από αυτήν την περίοδο τόσο η ελληνική κοινωνία όσο και η κυβέρνηση;

Η τοποθέτησή μου από τον Πρωθυπουργό στο Υπουργείο Υγείας, αρχικά ως Υφυπουργός και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής Υπουργός, συνέπεσε με την κρισιμότερη ίσως περίοδο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτή της πανδημίας του κορονοϊού. Στα τέλη του μήνα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. 26 Φεβρουαρίου του 2020, το θυμάμαι σαν χθες. Ξέρω από πρώτο χέρι τον αγώνα εκείνης της περιόδου. Η Ελλάδα ξεπέρασε σε σύντομο χρονικό διάστημα παθογένειες ετών στο τομέα της δημόσιας υγείας. Η θωράκισή της έπρεπε να είναι συστηματική και οι αποφάσεις τολμηρές και γενναίες. Το σύστημα υγείας έπρεπε να κρατηθεί όρθιο και κρατήθηκε όρθιο. Είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος που ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εκείνη την περίοδο, πήραμε σε ελάχιστο χρόνο τις αναγκαίες αποφάσεις. Δεν κρύψαμε την αλήθεια, δεν νοιαστήκαμε για το πολιτικό κόστος, αλλάξαμε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς και θέσαμε τα θεμέλια για το ΕΣΥ της επόμενης ημέρας. Μάθαμε πολλά και τώρα καλούμαστε η γνώση να εφαρμοστεί στην πράξη.

  • Έχετε θητεύσει σε σημαντικές διεθνείς θέσεις που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της Υγείας – σήμερα εκπροσωπείτε τη χώρα μας στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA). Πιστεύετε ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν φθάσει πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν μία νέα μεγάλη υγειονομική κρίση; Διότι υπάρχει η κριτική ότι με τον κορωνοϊό βρέθηκαν εξαπίνης.

Η περίοδος της πανδημίας μας κληροδότησε, μεταξύ άλλων σπουδαίων μαθημάτων, πολύτιμη εμπειρία και γνώση για τη διαχείριση έκτακτων υγειονομικών κρίσεων. Σήμερα, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) εργάζομαι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε τα μαθήματα αυτά να μετουσιωθούν με αποτελεσματικότητα σε “πιλότο” στο ενδεχόμενο μιας νέας υγειονομικής κρίσης. Με δύο λόγια, η HERA είναι αρμόδια για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με απειλές για τη δημόσια υγεία και έχει ως σκοπό να χρηματοδοτήσει τον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης για φάρμακα, εμβόλια και ιατρικές συσκευές, έτσι ώστε, όταν πλησιάζει μια κρίση, η Ε.Ε. να έχει την τεχνολογία και την τεχνογνωσία για να την αντιμετωπίσει. Η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σημαντική. Υπάρχει χώρος για την Ελλάδα και στο κομμάτι αυτό να σχηματίσει κυρίαρχο ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για μένα προσωπικά είναι τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα μου.

  • Με την ιδιότητά σας ως αναπληρωτής υπουργός Υγεία και μετέπειτα ως σύμβουλος του πρωθυπουργού αναλάβατε πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του πρώην νοσοκομείου Λοιμωδών. Προχωράει το σχέδιο για δημιουργία δομής υγείας προληπτικής ιατρικής; Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις;

Το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, γνωστό ως Λοιμωδών, αποτελούσε νοσοκομείο ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και λειτουργούσε έως το 2013. Σήμερα, δυστυχώς δεν λειτουργεί. Είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο για την πόλη και η επαναλειτουργία του ακόμη και υπό νέα μορφή με έχει απασχολήσει τόσο κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας, όσο και σήμερα ως Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας. Το θέμα παραμένει ακόμα ανοιχτό, εργαζόμαστε για αυτό, δεν το έχουμε αφήσει στο πάγκο. Συνεχίζουμε να κινούμαστε προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας λαμβάνοντας συνεχώς νέες πρωτοβουλίες, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία. Αναζητήσαμε εντατικά και μεθοδικά τρόπους για να περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, καθώς σήμερα ανήκει στο ιταλικό κράτος. Σκοπός είναι να επαναλειτουργήσει ως μία νέα σύγχρονη δομή που θα εστιάζει και στην προληπτική ιατρική. Η προληπτική ιατρική βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της βιώσιμης δημόσιας υγείας. Οι συζητήσεις με την ιταλική πλευρά προχωρούν και βρίσκονται σε αισιόδοξο σημείο. Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει ανάγκη νέες σύγχρονες δομές υγείας. 

  • Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ;

Είναι προφανώς τιμητική και κολακευτική η συζήτηση των τελευταίων ημερών σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητά μου στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η κατάρτιση, όμως, του ψηφοδελτίου αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο, όταν το κρίνει σκόπιμο. Προσωπικά, σαφέστατα και με γοητεύει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ειδικά, τη στιγμή που καλούμε να εκπροσωπήσω τη μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω πως η ευρωπαϊκή πολιτική δεν πρέπει να αφορά μόνο μια ελίτ που κινείται πέριξ των Βρυξελλών και του Στρασβούργου. Αφορά τις ζωές όλων μας και γι’ αυτό οι Ευρωεκλογές είναι μια σοβαρή υπόθεση, πολύ πιο σοβαρή ίσως απ’ ότι την αντιμετωπίζουμε. Σήμερα τα πάντα ξεκινούν από τις Βρυξέλλες και η Ελλάδα οφείλει να είναι ισχυρή εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις, λοιπόν, μεταξύ άλλων έχω την τιμη να υπηρετώ ως Σύμβουλός του για θέματα Υγείας. 

  • Θα κλείσουμε μία ερώτηση για τα ευρωπαϊκά. Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει αυξανόμενο έλλειμμα αντιπροσώπευσης μεταξύ των πολιτών στην Ευρώπη και του ευρωκοινοβουλίου. Πιστεύετε ότι αυτό το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Η ευρωπαϊκή πολιτική, προανέφερα, πως δεν αφορά τους λίγους, αλλά τους πολλούς. Οι πολιτικές που χαράζονται σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. Για να το κατανοήσουμε αρκεί να ανατρέξουμε στα χρόνια της πανδημίας. Σκεφτείτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ένωνε δυνάμεις στην προμήθεια εμβολίων. Σκεφτείτε να έπρεπε η Ελλάδα ως μονάδα να διαπραγματευτεί με φαρμακευτικούς κολοσσούς για να εξασφαλίσει την επάρκεια των εμβολίων. Ως εκ τουτου, οι Ευρωεκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και η επέκταση του ενδιαφέροντος του κοινού για αυτές αποτελεί μια διαρκή πρόκληση.